Élménynap Hatvanban – Kastély és Vadaspark

2018/07/16. - írta: Katinkanya

Tudtad, hogy a hatvani Grassalkovich-kastély csodálatosan felújított épületében évek óta interaktív vadászati múzeum üzemel? Szerintem nem érdemes kihagyni!

alb_7460.jpg

Ez elsőre úgy hangzik, mintha csak fegyvereket, trófeákat és kitömött állatokat mutogatnának szakbarbároknak, de szó sincs erről! Egy gyönyörű, hatalmas zöldellő park egyik végében a városi kórház áll, a másikban pedig maga a kastély. A szocializmus idején ebben a kastélyban üzemelt a szakrendelő intézet, lepukkant, ódon falak közt várakoztak a betegek, a lovaskocsik boltíves bejáratánál pedig Mancika néni főzte kotyogóban a büfés kávét.

A kastély évtizedekig érintetlenül állt és amortizálódott a város közepén, míg végül teljes eredeti popmájában felújították, így várja most, hogy a 2021-es Vadászati Világkiállítás egyik oszlopos helyszíne legyen. De hogy jön ez az egész a gyerekprogramokhoz? Nagyon is szorosan! A kastélyban több szinten tekinthető meg a vadásztörténeti kiállítás, megismerhetjük Magyarország vadállományát, vadász- és horgászmesterségét, barokk kornak megfelelően berendezett konyhában vehetünk részt időutazáson, mindezt egészen apró gyerekek számára is érdekesen. Minden teremben akad számukra is érdekes játék: fa puzzle, különböző, simogatható állatszőrök, érintőképernyős kirakók és érdekes tesztek, kitalálós játékok, hangeffektek és a halászati részlegen élő halak is. Érdemes folyamatosan figyelni a honlapot, mert rendszeresen szerveznek egész napos családi programokat, vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat, játékos napokat. Nagyon szimpatikus lehetőség középiskolások számára, hogy a közösségi óráikat ezen a helyszínen is, önkéntesként le tudják tölteni.

A kastély parkjában izgalmas sövény-labirintusban bolyonghatunk, külön épületben pedig egy ovis-kisiskolás korosztálynak kialakított játszóház található, ahol szülinapi partik rendezését is vállalják. Az én gyermekeim a kültéri csőcsúszda lelkes rajongói, imádnak magaslatokba felmászni, így a parkban lévő vadászlest is sokszorosan kihasználjuk mindig. A parkban áll egy zárt vadászati élménytér is, ami szintén órákra ad elfoglaltságot. Kedvencünk a forgószínpad, amin nagyvadak kilövését lehet gyakorolni a körülálló magaslesről. A „vadászat” során rendes lövések dördülését hallani, és a pontgyűjtés függ attól is, hogy nyakra, lapockára vagy combra sikerült leadni a lövést.  Aki mindezek ellenére mégis az elektronikus eszközök függője, az emeleten vaddisznó és apróvad kilövést gyakorolhat x-boxon, több pályán. Vigyázz! Anyakoca kilövése mínusz 500 pont!! Eközben a többiek íjászkodhatnak, a legkisebbek pedig vadállat hangokat és lábnyomokat párosíthatnak az állatkákkal.

1012569_10203651391390516_3606652461752848412_n.jpg

Mielőtt tovább folytatódna a nap a hatvani Vadasparkban, a kastély kertjében van lehetőségetek egy laza ebédre vagy rozé fröccsre a Grassalkovich étterem teraszán.

Vadaspark

Szintén néhány éve nyitotta meg kapuit a hatvani Szúnyog szigeten a vadaspark, ami rövid sétával elérhető a kastélyból. Menet közben egy igazán klassz játszóteret érinthettek, ahol kültéri fitness eszközökre lehet felpattanni, ha még maradt levezetendő energiátok.

A Vadaspark állatait órákig el lehet nézegetni, simogatni, etetgetni.  A vaddisznóktól, nyulaktól, kecskéktől, baromfiudvartól sajnos a foci VB épp aktuálisan kihagyhatatlan mérkőzése elszólított el minket a kivetítők elé, de higgyétek el, visszatérni bizonyosan érdemes lesz, hiszen lesz itt még éjszakai látogatás, családi piknik és egyéb rendezvények sorozata. Kiváló gyerekprogramotok lesz egész napra!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljanyanak.blog.hu/api/trackback/id/tr114097159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2020.02.26. 19:00:28

Bár militarista vagyok, én sose találtam nagy élvezetet állatok lelövésében. Tudom, hogy néha szükséges kordában tartani az állományt, de akkor se szívesen tenném. Ellenben bizonyos emberekre, emberfajtákra (politikus, nagytőkés, buckalakó) bármikor szívesen, nyakló nélkül tudnék lövöldözni chaingunnal, vagy raksivetővel, sose unnám meg.
süti beállítások módosítása