Coming out – avagy te is gyűlölöd az iskolai terménybábkészítő versenyt?

2018/10/17. - írta: Katinkanya

Ne szépítsük, van ez az újabb szülők versenye, az őszi terménybábkészítő megmozdulás. Az ügyes kezű anyatársak csillogó kibontakozási fóruma, akiknek nem jut elég figyelem semmilyen színtéren, a főztjüket otthon természetesnek veszik, dicséretet semmiért nem kapnak, kiöltözni nincs hova, csak mackónadrág a játszótérre, beszélgetni nem tudnak mással, csak a szintén játszótéri anyukákkal, és nincs már semmilyen felnőtt feed-back arról, hogy ők is értékes tagjai a társadalomnak. De nem esnek kétségbe, mert akkor jön a nagy kiugrási lehetőség, az anyák x-faktora, a terménybábos buli. (Mert mutassatok olyan alsóst, aki a fullos kreálmányokat, a toboz-sütőtökmag alapú tündérországot vagy a Mazsola és Tádé szőlőszemekből és rebarbara levelekből álló ikonikus nagyjelenetét önállóan összedobja!?!)42266474_2255543857806692_7158740842025320448_o.jpg

Évek óta nyomaszt és szorongat ez a téma. Most őszintén el akarom mondani, hogy teljes szívemből gyűlölöm ezt a minden októberi, rohadványos terménybáb-készítő versenyt. Ki kell mondanom, le akarom tenni ezt a puttonyt!!
Csütörtökön volt a leadási határidő. Szerdán este láttam meg a konyhai faliújságra kitűzve az iskolai emlékeztető plakátot. Stílusosan TÖK egyedül voltam a három gyerekkel, a férjem késő estig angol órán, a gyerekeim épp a nyári fotókon verekedtek össze, miszerint ki gyűjtött menőbb kagylókat, és mi volt a neve a csúszda tetején a török úszómesternek. A hangzavar picikét megzavarta a fantáziámat, amiben egyébként amúgy sem születik soha, egyetlen ötlet sem erre a versenyre és a jegyzeteim közt sem találtam meg az ide vonatkozó, korábban hirtelen felindulásból elmentett tematikát. Szóval alig találtam egy nyamvadt, felhasználható terményt szegényes otthonomban, amiből a készítést el lehetett volna intézni. Végül az igen kreatív, csöppnyit sem elcsépelt körtesünre esett a választásom. Lehámoztam a fejrészt, és Bence kezébe adtam a további hozzávalókat ( t.i. szegfűszeg és fogpiszkálók) a torzó befejezéséhez, hogy a feladatot ő teljesítse, miközben főztem a vacsit, ballal kevergettem, jobbal Babót ölben tartottam, petrezselyem helyett véletlenül koriandert szórtam a gombaraguba, ezért senki sem ette meg és közben Nyuszótól kérdeztem ki a latin örökség című tantárgyat. Mélyen meg voltam győződve, hogy a teljesítményem emberfeletti és a kandeláberek is meghajolnak nagyságom előtt, hogy ennyire frappánsan megoldottam a feladatot millió teendőm kellős közepén. Este 10 után önelégült volt a sóhajom az abszolvált feladat tudatában, ahogy letéptem a falról a versenykiírást. Ami jelzem, egyáltalán nem fakultatív. Ez egy ilyen kötelező verseny…

Másnap reggel akkor foszlott füstté büszkeségem, hogy ismét mennyire faszagyerek vagyok időre, amikor megláttam a negyedik szülőt a parkolóban, bazi nagy dobozokkal és tálcákkal vonulni, elképesztő termés kompozíciókkal. Hogy a jó büdös kurva paszternák-gyökerüket! Hogy a francba képesek ezek ilyenekre?? Mikor??? És főleg MIÉRT???

Vitte Bencém, vitte a kis nyomorultat, a kis szánalmas körtesünt. Vitte. Én meg elszorult szívvel sírtam az autóban a kormányba kapaszkodva. Pedig még citrommal is bekentem, hogy ne barnuljon be a hámozott kis sün feje.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljanyanak.blog.hu/api/trackback/id/tr314305639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiofan 2018.10.17. 19:35:44

minden együttérzésem!

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2018.10.17. 21:25:36

Én gyerekként is rühelltem ezeket a technika órai marhaságokat. Negyedik osztályban egy teljes éven keresztül varrtam az ejtőernyőt, miközben a többiek három másik dolgot is összeraktak már. Nem emlékszem, hányast kaptam év végén, de biztos erősen gondolkodtak mi legyen, mert technikából ugye csak nem lehet megbukni.

Ea 2018.10.17. 21:35:22

Minek sirni ezen? En ezt elengedtem. Papirt se viszek a papirgyujtesre, mert tomegkozlekedve nem fogjuk cipelni. Wcpapir gurigat is csak azert vittunk technikara, mert anyam is benne van a facebook csoportban aki mikor latta, hogy kell, hozott egy szatyornyit, mondvan "tudtam, hogy kelleni fog, nyar ota gyujtom". Szinte szegyelltem. :) suti sutes sutivasarra. Persze....mikor? Azert probalok teljesiteni, a gyereket nem egetni. De ezen feszulni nem fogok. Csinosabb, gazdagabb, ugyesebb anyukak is vannak. Nagy ugy. :)

DogTheDog 2018.10.18. 01:10:31

Teljesen megertem a frusztraciot. Ennel mar csak a farsangi beoltozo verseny a nagyobb remalom. :D
Az egesznek amugy semmi ertelme, teljesen rossz uzenetet tovabbit. Ezt az iskolaban, ora alatt, kozosen kellene csinaljak. Az, hogy ezt rabizzak a gyerek kornyezetere, egy gonosz jatek reszeseve teszik. Vagyis inkabb aldozatava. Akinek a szulei, nagyszulei, rokonai, stb alltal osszerakott negyzetmeteres animalt jeleneteket kell bevinnie, hogy megnyerje a tanar semmitmondo dicseretet szinten aldozat. Az onbecsulese mar gyerek korban rossz alapokra epul.

balogh z 2018.10.18. 07:26:50

Kicsit irigylem kedves Katinkát, hogy éves nagyságrendben egy terménybáb-készítő verseny a legnyomasztóbb árnyék ami gondtalan életére vetül... First world problem.

midnightcoder2 2018.10.18. 07:58:47

@balogh z: +1. Szerintem éldegél itt a Földön pár milliárd hölgy aki szívesen cserélne problémákat vele.

Jakab.gipsz 2018.10.18. 09:49:49

Egy pláza cica nyomora, használni kellett volna a fejecskéjét és az ötletességét. ( A mámád mire tanított meg ?)

Ahogyan József Atilla mondaná: "Játszani is hadd szép okos gyermekedet".

Valahogyan így! Biztos tönkrement a műkörme, és ettől ki akadt szegényke.

Osztja az észt és hasonlókat keres.

Lehet demokratikusan véleményt, és politikailag korrekt társadalmi tudatot formálni.

Kelemanus 2018.10.18. 09:52:18

Utaltam a sulis technikaorakat.
Sok felesleges marhasagot csinaltattak velünk semmi értelmes hasznos dolgot.
Kiveve egyszer mikor fel évig mas tanarunk volt betegseg miatt. Ott csinaltunk 5 óra alatt kalapacsot nyellel, meg soros kapcsolasos kvízgépet.
Aztan meggyogyult a tanerő es megint csak a melegragaszto meg a fafaragas eletlen késsel.
12 évvel közepsuli utan viszont szembejött a terepasztalos hobbi es kiderült lehet ezt jól is csinalni, nem velem van a baj, a tanár volt mesüge.

Scorpion82 2018.10.18. 12:18:43

Férfiként óvatosan fogalmazok véleményt, de az én most negyedikes lánygyermekem egy vidéki iskolába jár. Ott ilyen nincs. A kreatívkodást megoldják az órákon vagy évente egy-két külön rendezvényen (pl. Márton nap) ahol -kisgyerekekről lévén szó- legalább egy szülőnek elvárt ott lennie.
Ha valaki, hát én nem vagyok az a "nagyon apuka", aki boldog, belülről fakadó kötelességtudattal vágja a sablont éshajtogatja a papírlibát, de ez a kifakadás még nekem is durva. Néha szerintem ki lehet bírni.
Beleolvasgattam a többi bejegyzésbe is. Remélem, ha fiatalok is olvassák ezt a blogot, annyi haszna van a dolognak, hogy lássák, mire vállalkoznak, ha gyereket vállalnak, mert igen, utána már az életük nem teljesen lesz a sajátjuk. Soha többé, amíg a gyereke ki nem repül otthonról.
Aki pedig bevállalja, nos, az égvilágon senki és semmi ne mírja elő, hogy focsikorgatva és átkozódva mindent be kell vállalni azért, mert más szülők más gyerekekekkel és gyerekeknek megteszik.
Nem kell. Sőt, ha csak így megy, mindenkinek jobb, ha hagyjuk a francba. A gyereknek is, még ha ennek az ellenkezőjét is hisszük.

Katinkanya 2018.10.18. 13:01:13

@Scorpion82: szerintem meg az a túlzó szülői magatartás a durva, hogy Bem maradhat neg egy ilyen verseny a gyermekek számára, hogy felnőttek egymásra licitálnak az alkotasaikkal, amihez a gyereknek köze sincs. Erről szóltam.
Egyébként hálás vagyok, hogy a környezetem, beleértve a gyerekeimet is, érti a humort és ismeri az irónia fogalmát. Mert ahogy anyukàmtól tanultam: akinek nincs humorérzéke, az egyéb elvetemültségre is képes... ;)

Scorpion82 2018.10.18. 14:05:22

@Katinkanya:

"Évek óta nyomaszt és szorongat ez a téma. Most őszintén el akarom mondani, hogy teljes szívemből gyűlölöm ezt a minden októberi, rohadványos terménybáb-készítő versenyt. Ki kell mondanom, le akarom tenni ezt a puttonyt!!"

A nyilvánvaló irónián túl itt azért éreztem egy kis mélyben fortyogó lávát is, ami meg-megremegteti a felszínt, és füstöl tőle a kürtő ... :)
Érthető valahol, mert többgyeremekes anyukákkal én biztosan nem cserélnék (és akkor még a nőket hívják gyengébbik nemnek). Ám ha a környezetemben szétnézek a korosztályomban, a harmincas szülők között, annyi frusztrációt látok az ilyesmik miatt, ami megrémít. Rengeteg olyan vélt elvárás van, ami teljesen értelmetlenül keseríti meg az életet.
Amúgy igen, én is helytelenítem, hogy szülők a gyerek helyett végzik el a feladatokat, és még versengenek is benne. Bár nem tudom, ti hol jártok iskolába, az enyémnél ilyen nincs. Mondjuk, nem is csinálunk meg helyette semmit csak azért, hogy (szerintünk) az ő alkotása legyen a legjobb...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2018.10.19. 11:21:48

Bámulatosan pontosan fogalmaztad meg a véleményem a lakás-játszótér-szülői értekezlet háromszögben mozgó, élő, gondolkodó anyák nyomorúságáról.

Amire ők képesek...! Megfejelve azzal a szent elhatározással, hogy ha már ők eddig jutottak, akkor legalább a gyereknek legyen jobb, és tolják, tolják ezerrel, lelkesen... A gyerek meg megszokja alsóban, hogy szép és ügyes és okos, valójában meg semmiért két szalmaszálat nem tett keresztbe, anyuka meg lassacskán a kistesó körül pörög, mert "Te már nagy vagy, de Öcsinek tökfaragó verseny lesz az oviban..."

Kotán Norbert 2018.10.19. 11:56:55

A sulis programokat mindig utáltam. Ahogy a "hol voltál nyaralni" kérdést, meg a télapó bulit is. Elkerültem, ha csak lehetett.
Biztos antiszociális vagyok :D

Szerintem hagyni kell a gyereket játszani, kreatívkodni, barátkozni, közösségben lenni. Nem kell RENDEZNI az életét, nem egy film az.

A tanárok a lehető legjobbat azzal tesznek a gyereknek, ha becsületesen és emberségesen oktatják, azon kívül meg békén hagyják őket.

Családi nap nálunk is van oviban. Szoktunk menni, ha tudunk, de ez nem kötelező program. Talán pont emiatt jó.

Egy ilyen verseny is jó lehet, ha nem kötelező.

pPanni 2018.10.19. 12:13:58

1. egy ilyen versenynek semmi értelme.. Arról szól, hogy melyik család tud több ötletet, anyagot, időt beletenni, nem arról, hogy a gyerek mit alkot.
2. gyereknek nagyon ciki, hogy ő csak egy pici akármit vitt, akármennyire is egyedül csinálta.
3. pláne rossz, hogy kötelező... :( a kétbalkezes leendő operaénekest miért kell frusztrálni?

Erre szerintem az lenne a jó megoldás, hogy mindenki bevisz alapanyagot, és egy pár órát együtt ügyködnek a gyerekek. (jó, persze, tananyaggal meg lemarad szerencsétlen tanár, akit meg stresszel a feszített tanterv).
süti beállítások módosítása