Iskolaváltás évközben

2018/09/28. - írta: Katinkanya

Lassan eltelik a szeptember, túl vagyunk az első sokkon, a mély vízen, a szülői értekezleten, a negyedik papírboltos nagybevásárláson. Az első fullosan felszerelt tornazsák elhagyáson, az elvesztett és megtalált bérleten és diákigazolványon, az edzések beindulásán, a bemeneti felméréseken és a nyár utolsó rúgásain, benyalt rossz jegyek formájában.bantalmazasstop.jpg

És némely esetben az ébredő bizonyosságon is, hogy valóban rossz ötlet volt az adott iskolatípusba íratni a gyereket. Mert nyáron hiába tompultak a tavaly mélyre szaladt negatív élmények, hiába remélted, hogy a gyereked érettebb lett, a problémák és az ellenszenvek pedig szétmállanak lassan, sajnos van, amikor azonnali döntést kell hozni. Van, amikor a gyermekpszichológus is az azonnali iskolaváltást javasolja, legyen az ok akár a gyerekek egymás közti orvosolhatatlan zaklatása, vagy a pedagógus nem gyerekkel kompatibilis nevelési módszere.

Én magam már túl vagyok egy olyan alsós tanító nénin, aki egyszerűen gyűlölte a gyermekemet, vagyis rajta keresztül engem, és mindent meg is tett a megalázás és a megnyomorítás érdekében. De a baráti körömben találkoztam már cifrább esetekkel is. Például az egyházi iskolába járó kis elsős hónapokig sírva, hasfájással, hányingerrel küzdve ment iskolába, és már számos pszichoszomatikus tünetet villantott, mire sikerült kihámozni belőle a valódi problémát: apáca osztályfőnökük gyakorlatilag terrorizálta a gyerekeket. Volt ott nyilvános megszégyenítés, verbális erőszak, tettlegesség (ragasztószalaggal betapasztott gyerekszájak), majd fenyegetés a gyerek fülébe suttogva: ha elmeséled otthon, úgyis azt gondolják majd, hogy hazudozol… Láttam olyan esetet is, amikor egy vidéki iskolából hoztak át évközben egy fiút a városba, mert az előző helyen kinyírták őt a többiek a csúfolódással. Az új helyen előre kivattázott osztályközösség várta, befogadták, segítették, az új fiú viszont itt is állandóan hiányzott és panaszkodott, pedig már senki nem csúfolta. Ki is maradt innen is néhány hét után, és a szakember megállapította, hogy súlyos téveszme és személyiségzavar jellemzi, családon belüli erőszak áldozata. A két szélsőséges példa jelzi, hogy nincs kizárólagosan hibás oldal, sem az intézmények, sem a tanulók és szüleik részéről. Ha viszont lépéskényszerben vagyunk, nézzük meg, mik a lehetőségeink év közben iskolát váltani.

  1. Csak akkor lépjünk, ha meghoztuk a végleges döntést, a gyereket ne lebegtessük, csak a végleges álláspontot osszuk meg vele.
  2. Ha viszont döntöttél, akkor cselekedj: a büdös, meleg megszokott helyzet ugyan biztonságos, de benne aszalódni minden nap további sérüléshez vezethet. A friss, hideg újdonság ismeretlen mindenkinek, de egy tűrhetetlen közegnél mindenképp jobb.
  3. A szülő bármikor, év közben is kezdeményezhet iskolaváltást, ezt az eredeti helyen előre jelezni nem kötelező.
  4. Ha körzetes iskolát szemelünk ki, akkor gond nélkül átveszik a gyermeket, körzeten kívül viszont egyeztetni kell előre az intézményvezetővel. Ott nyilván el kell majd mesélni az iskolaváltás okát, ilyenkor bármennyire drámainak érezzük a korábbi eseményeket, próbáljunk a pedagógusok gyalázása nélkül érvelni, és tárgyilagosan nyilatkozni a kialakult helyzetről. Kamuzni semmiképp nem kell, de gondold át, hogy milyen színben fested le magad, ha egy új pedagógusnak a kollégáját szidod parttalanul. Még ha igazad is van, egyszerűen maradj úriember/úrinő. Majd találsz másik fórumot arra, hogy kipakold a sérelmeidet.
  5. Sok esetben a gyermeket is meg akarják majd hallgatni/nézni az új iskolában, ez általában egy pofavizit, de a bizonyítványát, az ellenőrzőjét és a magatartás jegyeit nagy eséllyel átvizsgálják.
  6. Ha az új iskola rábólint a váltásra, akkor hivatalból elintézik egymás közt a régi iskolával, az átvétellel kapcsolatos összes adminisztrációt. A szülőnek annyi a feladata, hogy az előző helyen egy kilépési nyilatkozatot írat alá az igazgatóval, és rendezi az esetleges anyagi/könyvtári tartozásokat.
  7. Szülői szemmel nem mérvadó, de tudnotok kell: az állami/egyházi támogatást az az intézmény kapja, ahol a gyermek október 1-től tanulói állományban van. Tehát ha szeptember végéig nem zárul le az átiratkozás, akkor elképzelhető, hogy bürokratikus akadályokba ütköztök.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljanyanak.blog.hu/api/trackback/id/tr4414262659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása